Secret Scotland

If it's secret, and in Scotland…

Giant chainmail box begins around Mackintosh’s Hill House

I didn’t realise I’d made the mistake (way back at the start) of referring to the protective box being erected around Mackintosh’s Hill House as a ‘glass box’.

I hadn’t originally meant it literally, as the initial stories clearly referred to the box as allowing ventilation, meaning that it would protect the house from further wet weather damage, while allowing the water damaged structure to dry out slowly/naturally, while remedial work was carried out.

But the idea stuck, and I did reinforce it by referring to another protected house, in Argentina, which actually is in a real glass box.

The project is now underway, and the much better description of a ‘chainmail box’ has been applied.

I don’t think the initial stories gave that sort of detail, but it does make the plan clearer now.

(I really must try to get a proper look since I have no excuse not to. The train to Helensburgh passes not that far away.)

The first pieces of a pioneering plan to save Charles Rennie Mackintosh’s domestic masterpiece from the driving West Coast wind and rain have been put in place with work now underway on the giant chainmail ‘box’ that will protect the property from the elements.

For more than 100 years, The Hill House in Helensburgh has been absorbing the worst effects of the weather putting the building and its unique interior at risk.

Now, a unique chainmail structure is being built around the property which will allow conservation work to continue and the property to remain visible to the public.

This semi-permeable metallic mesh pavilion, designed by architects Carmody Groarke, will allow the building to dry out over a number of years while conservation work continues.

The public will be encouraged to come onto the site and see how the project is progressing, with a community hut to open over the winter.

The work has been possible due to a public fundraising campaign which has generated £1.3m since February 2018.

A push to find the final £200,000 required to complete the work is now underway.

The total cost of the Box project is £4.5 million.

Charles Rennie Mackintosh’s Hill House gets giant chainmail ‘box’

As usual, The Scotsman’s ‘Comment Area’ after this story would be better described as a “Moron’s Area”.

I’m beginning to miss the days when my clever adblocker used to interpret the comment service used as ‘dangerous’ and blocked it.

Maybe it should have a setting for ‘useless’, and I should let it block the comment again, on that basis.

Hill House Enclosure Via NTS Image

Hill House Enclosure Via NTS Image

Advertisements

24/11/2018 - Posted by | Appeal, Civilian | , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: